Te hoge snelheid in schoolomgeving

Op 13 september vond er een ludieke snelheidsaktie plaats langs de weg bij basisschool de Fuik in den Ilp. Wel nodig, want bijna de helft van de automobilisten reed er te hard.
 

Ter inleiding werd er in de combiklas van groepen 7 en 8 kort met de leerlingen gesproken over hun eigen rol in het verkeer. Zo'n 80% bleek met de fiets of te voet naar school te gaan. Aandachtspuntje was de fietsverliching, die bleek bij een kleine 10 leerlingen niet te werken.

Na het deel in de klas zijn buiten snelheidsmetingen gedaan van langsrijdende auto's. Degenen die zich aan de maximum snelheid hielden kregen een grote groene duim van een leerling en degenen die te hard reden kregen de rode duim naar beneden. De politie hield de ‘overtreders’ aan. Deze kregen van een leerling het verzoek om zich voortaan aan de maximum snelheid te houden en een DSZWB kaart mee met informatie. Daarin staat waarom het extra belangrijk is rekening te houden met kinderen in het verkeer.

Iets minder dan de helft van de automobilisten bleek harder te rijden dan de toegestane 30 km/uur in de schoolomgeving. Einde van de week krijgen de ouders informatie over het leveren van een bijdraga aan verkeersveililgheid in de wijken. De gehele actie is tot stand gekomen in samenwerking met de Vervoerregio Amsterdam, Gemeente Landsmeer, de politie en basisschool de Fuik.