Iedereen kan toch fietsen?

Daar wordt wel aan gewerkt. Statushouders hebben daarvoor een fietscursus gevolgd.

De afdeling Wijdemeren van VVN heeft op verzoek van de gemeente Wijdemeren een fietscursus aan statushouders gegeven in Loosdrecht. In totaal hadden zich 6 statushouders uit Syrië aangemeld voor deze cursus. Het waren 6 dames in de leeftijd van 20 tot 60 jaar.

Wij als afdeling hadden dat nog nooit gedaan, dus hoe pak je dat aan? Allereerst contact gezocht met het regiokantoor west van VVN. Die hadden een powerpointpresentatie over de belangrijkste verkeersregels in het Arabisch, Engels en het Nederlands. Dat werkte heel goed. Het regiokantoor had ook een parcours dat we op het dorpsplein konden uitzetten om ze te laten oefenen met fietsen. De fietsen konden we huren bij de plaatselijke fietsenmaker, want de statushouders hadden nog nooit gefietst en dus ook geen eigen fiets.

Het praktijkgedeelte waar ze de fiets op gingen was dan ook een zware klus. Ze moesten immers hun evenwicht bewaren, gelijk sturen en trappen en dan ook nog bochten maken op het parcour. Wij moesten constant 1 op 1 met ze meelopen om ze in evenwicht te houden. Dat werkte niet echt goed. Daarom zijn we uitgeweken naar een stille rechte straat en dat ging al wat beter. Via de gemeente hebben we gelukkig kunnen regelen dat ze geld kregen om een fiets te kopen, zodat ze thuis verder konden oefenen. We hadden afgesproken dat we na een maand zouden kijken of ze voldoende geoefend hadden om af te kunnen fietsen. Op 16 november konden ze op voor het ' examen' waarbij 4 deelnemers zijn geslaagd. Zij kregen van de burgermeester hun fietsdiploma uitgereikt. Voor een volgende cursus gaan we kijken of ze eerst kunnen oefenen op een hometrainer of een rollenbank.

Bert Dorlandt
Afdeling Wijdemeren