Nieuwsberichten

Vier rijbewijzen ingenomen

Een beperkt aantal, maar wel zware overtredingen.

meer

VVN Verkeersmethode wint publieksprijs NOT!

Jury: methode weet kinderen te motiveren voor het vak verkeer

meer

Uitgebreide fietsverlichtingscontrole basisonderwijs Edam en Volendam

Zoals gebruikelijk wordt ook nu de fietsverlichting gecontroleerd in Edam en Volendam. Op maar liefst 13 basisscholen. Een groot succes dankzij Verkeersouders, politie en het VVN campagneteam.

meer

Kleurrijke Kennisdag

Hoe zijn de kennisdag en districtsledenvergadering verlopen? Les verder voor een indruk van Koos van Beveren, bestuurslid van de afdeling Den Helder.

meer

Veilig op Weg Hoorn

Leuk artikel in Noord-Hollands dagblad!

meer

Verkeersorganisaties lanceren fietsverlichtingscampagne

VVN afdelingen controleren 75.000 fietsen

meer

Heeft u de verkeersquiz goed gemaakt?

Veilig Verkeer Nederland actief op veiligheidsdag Diemen

meer

VVN Verkeersouders: geef je mening!

We horen graag wat je van onze ondersteuning vindt!

meer

Gaat u 27 oktober mee naar 'Beeld en geluid'?

De gecombineerde kennisdag van de districten Noord Holland en Utrecht wordt gehouden op 27 oktober. Aansluitend vinden van de twee districten afzonderlijk de districtsledenvergaderingen plaats. Daarom verzoeken we u alvast deze datum vrij te houden vannaf de middag tot in de avond. De exacte agenda volgt met de uitnodiging.

Deze bijeenkomst vindt plaats in museum 'Beeld en geluid' in Hilversum, waar we een rondleiding krijgen. Verder gaan we in workshops praten over zaken die dichtbij de praktijk staan van afdelingen en verkeersouders. Zo komt het praktisch verkeersexamen onder andere ruim aan bod. Hoe kan die nou het beste worden georganiseerd en wat zijn nou eigenlijk de landelijke richtlijnen voor dit project? Ook wordt een aantal nieuwe ontwikkelingen besproken, zoals een geheel nieuw online registratie systeem waarin scholen hun leerlingen aan kunnen melden voor deelname. Verder gaan we samen dineren, waarbij gelegenheid is om met andere vrijwilligers bij te praten.

meer

Vijf keer met alcohol achter het stuur

Voor het eerst in mijn functie van secretaris VVN, district Noord-Holland, had ik me opgegeven om mee te doen met een alcoholcontrole. Om 21.00 uur vond de briefing plaats in het politiebureau van Alkmaar. Zo’n acht politiemensen en drie vertegenwoordigers van Veilig verkeer Nederland werden daar geïnformeerd over de opzet en werkwijze van de alcoholcontrole. Dit gebeurde op een prettige en bijzonder professionele manier. Vandaar op weg naar een rotonde in Harger. Hier vond de tweede dag plaats van Harger sail. Een elk jaar terugkomend evenement, waar best wel wat alcohol wordt genuttigd. We stelden ons op, op drie plaatsen rond de rotonde. Intussen was het ongeveer 22.00 uur geworden en nog redelijk rustig op de weg. Het leek me dan ook wat vroeg voor een alcoholcontrole, maar toch werd er zeer voortvarend te werk gegaan. Auto’s en motoren neerzetten, pylonen uitzetten, materiaal klaar leggen, etcetera.

Al heel snel kwam er een auto aanrijden die bij het zien van de controlepost rechtsomkeer maakte en er als een haas vandoor ging. Tot mijn grote verbazing gingen vrijwel onmiddellijk een politie auto en motorrijder er achteraan. Het leek net een film. De auto werd niet achterhaald maar het vermoeden bestond wel dat de bestuurder van plaats was verwisseld en vrij snel daarna gewoon weer vrolijk de controle plek passeerde. Maar bewijzen dat het zo was lag wat moeilijk. Dit was wel frustrerend.

Wat me opviel was de professionaliteit en vriendelijkheid van de politieagenten en de meestal timide houding van de automobilisten. Een aantal uitgezonderd, maar bijdehandjes heb je er altijd bij. Daar werd goed op gereageerd. Al vrij snel begon het te regenen, dat was jammer. De controles gingen echter, op een uitzondering na, gewoon door. Ook werden er toch weer automobilisten aangehouden die teveel hadden gedronken.  Dat betekende vervolgens: uit de auto stappen, in de politiebus plaatsnemen, proces verbaal maken en een ademtest afnemen. Deze avond gebeurde dat wel een keer of 5.

Grappig was dat de BOB sleutelhangers, die je kreeg als je de blaastest goed was doorgekomen,  met veel enthousiasme werden ontvangen. Tegen de klok van 03.00 uur vonden we het wel genoeg en  keerden huiswaarts. Met eigen ogen heb ik kunnen waarnemen hoe belangrijk deze controles zijn (er wordt toch nog gedronken door bestuurders)  en dat VVN met de BOB actie een goed herkenbaar initiatief heeft genomen. Complimenten voor de wijze waarop ik de politie op deze avond haar werk heb zien doen.

Peter Domen 

meer